JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Potraviny >> Falšování potravin >> Tuky a oleje

Tuky a oleje

Sidebar Image

Způsoby falšování

přidávání levnějších substitucí, přídavek barviv, nedeklarovaných chemických látek, nesprávné značení na obale, nesprávné značení geografického původu, náhrada rostlinného oleje živočišným tukem,  označení oleje získaného běžným způsobem za olej panenský.

Laboratorní metody ověřující kvalitu tuků a olejů

  • Široký a rychlý screening integrity olejů a tuků, profil masných kyselin.
  • Geografické označení původu.
  • Uhlíková NMR: 13C spektrum umožňuje charakterizovat původ tuku
  • Protonová NMR: 1H spektrum umožňuje pozorovat defekty zpracování
  • Země původu olivového oleje (použitelná pouze pro oleje, které mají deklarovanou zemi původu Itálie, Španělsko, Řecko).
  • Detekce regionálního původu olivového oleje: chráněné označení původu, chráněné zeměpisné označení).
  • Detekce palmového oleje (v současné době je snaha nahradit částečně nebo úplně palmový olej za jiný).
    • Možnost detekce pro dorty a čokoládové pasty s více než dvěma zdroji tuků