JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Potraviny >> Falšování potravin >> Víno

Víno

Sidebar Image

Způsoby falšování

nesprávné označení místa původu, nesprávné označení odrůdy, nesprávné uvedení stáří vína, nedodržení deklarované technologie, přídavek cukru za účelem zvýšení obsahu alkoholu, přídavek vody nebo jiných látek jako jsou aromata, glycerol, barviva, organické kyseliny, sladidla nebo CO2 za účelem zlepšení špatné kvality produktu.

Laboratorní metody ověřující kvalitu vína

  • Globální kontrola integrity, včetně složení, odrůdy hroznů, zeměpisného původu a stáří vína.
  • Detekce chaptalizace (slazení moštu), přídavek cukru ve víně.
  • Detekce přídavku vody.
  • Stanovení obsahu alkoholu (s kontrolou rostlinného původu), detekce kyseliny vinné nebo přidání glycerolu.
  • Kontrola geografického původu a ročníku vína.
  • Kontrola procesu používaného pro šumivá vína.
  • Ověření stáří dřevěných sudů.
  • Kontrola autenticity těkavých sloučenin (ovocné a dřevěné komponenty).
  • Identifikace a kvantifikace hlavních a vedlejších složek jako je obsah alkoholu, obsah sušiny, hustota, pH, cukry, plyny, kyselina.